Dnes je 22. října 2024, svátek má Sabina

Blog

Napsal Hudeček Lukáš | 2024-08-12 09:36:58

Karvinská knihovna zve na 29. ročník Knižního jarmarku a na oslavy 50 let Oddělení polské literatury.


Knižní jarmark

V pátek 6. září 2024 od 10:00 hod. se na Masarykově náměstí v Karviné-Fryštátě uskuteční 29. ročník oblíbeného Knižního jarmarku. Tato tradiční událost, kterou pořádá Statutární město Karviná a Regionální knihovna Karviná, přiláká každý rok stovky návštěvníků, kteří si mohou užít prodej nových i starších knih, hudební vystoupení a další atrakce pro děti i dospělé.

Hlavními lákadly jarmarku budou stánky s prodejem knih, které nabídnou široký výběr literatury pro všechny věkové kategorie. Návštěvníci si zde mohou vybrat z knižních novinek, mohou využít i výprodeje knih, který je oblíbený zejména mezi čtenáři, kteří hledají knižní poklady za zvýhodněné ceny. Pro milovníky hudby jsou připraveny koncerty různých žánrů, které budou probíhat po celou dobu trvání jarmarku.

Ředitelka Regionální knihovny Karviná Markéta Kukrechtová srdečně zve na Knižní jarmark všechny obyvatele města Karviná, ve svém pozvání podtrhuje, že: Událost nabízí vynikající příležitost k setkání s kvalitní literaturou, různorodou hudbou a lidmi, kteří sdílejí stejnou vášeň pro knihy a chtějí prožít příjemný den plný zábavy.

Během jarmarku si karvinská knihovna připomene i 50. výročí vzniku Oddělení polské literatury, které bylo otevřeno 16. 9. 1974 a v průběhu 50 let se stalo místem setkávání příznivců polské literatury, kultury i umění. Pro návštěvníky jarmarku je připraven pestrý program, který mj. zahrnuje koncert Pop Academy Ostrava, vystoupení pěveckého kvarteta Dobry wieczór, vystoupení karvinské dechové kapely Malá černá hudba a čtení úryvků z literárních děl.“

Markéta Kukrechtová dále uvádí, že: „Letos se účastníci můžou těšit na novinku – hostem Knižního jarmarku bude Julian Záhorovský, známý český zpěvák, hudební skladatel, ale také kreativní tvůrce, který baví své sledující originálními a vtipnými videi na sociálních sítích. V rámci Knižního jarmarku se Julian Záhorovský ujme role moderátora, čímž přinese do akce svůj osobitý styl a energii. Vrcholem jarmarku pak bude jeho večerní koncert, který slibuje skvělou zábavu a nezapomenutelný hudební zážitek.“

Organizátoři pamatují na nejmenší návštěvníky jarmarku, v dopoledních hodinách pro ně vystoupí Divadelní soubor Kukuč, děti se dále můžou těšit na hlavolamy, hry Cornhole, stolní hokej, holandský biliár a další atrakce jako např. malování na obličej, tvarovací balónky, nebude chybět popcorn a cukrová váta. Během jarmarku svůj program představí členové zájmových kroužků Střediska volného času Juventus, svou činnost budou prezentovat Mládežnická rada Karviná a sociálně terapeutické dílny Effatha Karviná, k vidění budou i výtvarné práce účastníků červnového Karvinského plenéru.

Den před Knižním jarmarkem proběhnou oslavy 50. výročí založení Oddělení polské literatury, které přinesou další zajímavé akce a události. Ve čtvrtek 5. 9. 2024 se ve 13:00 hodin na pobočce Regionální knihovny Karviná, na Masarykově náměstí 9/7 v Karviné-Fryštátě bude konat za účastí významných hostů mj. představitelů Statutárního města Karviné, Velvyslanectví Polské republiky v Praze, Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě slavnostní vernisáž výstavy Čteme spolu 50 let. Oddělení polské literatury Regionální knihovny Karviná 1974-2024“ /Czytamy razem 50 lat. Oddział Literatury Polskiej Biblioteki Regionalnej w  Karwinie 1974-2024.

Výstava bude k vidění během celého jarmarku a poté na pobočce knihovny Karviná-Fryštát, expozice představí jak historii a vývoj oddělení od jeho založení po současnost, tak nové iniciativy a plány pro zkvalitnění služeb čtenářům a uživatelům.

Knihovníci Regionální knihovny Karviná věří, že letošní Knižní jarmark, přinese návštěvníkům nezapomenutelný den plný kulturního vyžití, včetně koncertů, pěveckých vystoupení a literárních čtení a těší se již na všechny, kteří se přijdou podívat a užít si pestrý program.


Galerie

Obrázek

Kategorie

Kulturní akce a zábava

Chtěli byste nám něco sdělit?

Nastavení cookies